Saturday, 10 March 2012

# k . u . k . u


k . u . k . u !
adkh kita fhm Sunnah Nabi Muhammad S . A . W . berkaitan kuku ..
ade yer n ade yg tak kn ..
so , entry ni just nk share Sunnah Nabi Muhammad S . A . W . berkaitan kuku ..
so , jom usyar !

pernah x kita dgr yg menyimpan sebatang jari kuku yg panjang ni , dosanya sama seperti memelihara sekandang khinzir . so , bygkan jika kesemua jari kita menyimpan kuku yg panjang , bygkanlah dosa yg kita tanggung utk kesemua khinzir tersebut . oleh itu , sesiapa yg ade menyimpan or tersimpan kuku panjang or pendek yg hampir nk panjang , potonglah kuku supaya sentiasa kemas n bersih . renungkanlah yer !

but , utk lebih baik kn jgn la sesekali ada niat utk menyimpan kuku sehingga panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking . bagi org Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang ats apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan utk beristinjak .

so , ni ade satu perkongsian berkenaan dgn 
cara memotong kuku mengikut Sunnah Nabi Muhammad S . A . W .

jom apply dlm life kite yer .. :-)


tertib pemotongan kuku mengikut Sunnah

info tambahan :
1. kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yg terdapat dlm najis manusia , iaitu E - Coli  . kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tgn dgn sabun . oleh itu , sentiasalah berkuku pendek  utk kesihatan dan kebersihan diri sendiri .
2. Nasihat Nabi Muhammad S . A . W . kepada Saidina Ali K . W . J . sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangannya , Nabi Muhammad S . A . W . berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari 
- jari manis
- jari kelingking ( anak jari )
dan jangan memakai pada jari
- jari tengah
- jari telunjuk
Nabi Muhammad S . A . W . melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah S . W . T . iaitu kaum yang derhaka di 
zaman Nabi Lut A . S .

so , utk semua renungkanlah perkongsian ini .
semoga sama - sama kita mendapat keberkatan hidup oleh Allah S . W . T .
Amin .

segala yang baik itu datang daripada Allah S .W . T . , dan segala yang kurang itu adalah datang dari kelemahan saya sendiri .

wallahu a ' lam .Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

No comments:

Post a Comment