Saturday, 10 March 2012

# say ' no ' to couple


salam alaik .
entry ni nk bercerita ckit berkenaan couple or berpasang - pasangan .
adakah ia haram ke ?
bg kamu semua mcm mana .
actually , ssh nk jatuhkan sesuatu hukum pd bende2 mcm ni .
but , Islam ade menerangkan klu wt sesuatu bende yg boleh mendekatkan diri kepada zina itu haram .
jd kamu semua fkir mcm mne ?
adkh couple itu haram ?
tepuk dada , buka hati and tnye iman .
jika couple itu boleh mendekatkan diri kpd zina maka x dibenarkan la couple dlm Islam .
actually , sy ni x arif sgt tntg ilmu2 mcm ni .
but , dari semasa ke semasa mybe sedikit sbyk dpt bljr kn .
so , if ade silap n salah hrp diperbetulkan .

sbnrnye , ade dalil yg kuat yg menentang isu percintaan ni .
semuanye ade tertulis dlm Surah Al-Israa' ( 17 ) ayat 32 yg bermaksud :

" Dan janganlah kamu mendekati zina ; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk "

ini adalah dalil - dalil Al-Quran .

manakala , ada terdapat dalam Hadis mengenai jenis - jenis zina .
dalam Hadis Baginda Rasulullah S . A . W . telah memperincikan jenis - jenis zina .
Daripada Abu Hurairah R . A . katanya , Nabi Muhammad S . A . W . bersabda :

" Sesungguhnya Allah Ta'ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina . Tidak mustahil dia pernah melakukannya . Zina mata ialah memandang . Zina lidah ialah berkata . Zina hati ialah keinginan dan syahwat , sedangkan faraj ( kemaluan ) hanya menuruti atau tidak menuruti "

so , cuba kita renungkan yang ini pula :

1. orang yang bercouple x mungkin menundukkan pandangan terhadap kekasihnya .
2. orang yang bercouple biasanya berdua - duaan dengan pasangan kekasihnya , baik di dalam rumah atau di luar rumah .
3. wanita akan bersikap manja dan mendayukan suara saat bersama kekasihnya .
4. bercouple akan membuatkan saling menyentuh antara lelaki dan wanita meskipun hanya berjabat tangan .
5. orang yang bercouple , boleh dipastikan selalu membayangkan orang yang dicintainya ( zina hati ) .

so , bagaimana untuk mengelakkan semua ni ?
jawapannya adalah ianya dipanggil Ta'aruf .
Ta'aruf ni ialah saling berkenalan . dalam Islam , ada Ta'aruf jika ingin saling mengenal pasangan . dan ia sebaiknya dilakukan dihadapan kedua - dua keluarga . jika senang dgn pasangan , maka bernikahlah . dating , bercouple bukan jalan yang dibenarkan syara' . moga kita semua dapat kembali kpd Islam . InsyaAllah .

so , untuk lebih faham mengenai Ta'aruf ni , cbe tgk video sedutan dari filem Ayat - Ayat Cinta .
segalanya disampaikan dgn jelas sekali .
so , jom tgk and renungkan bersama :-)

Ta'aruf : sedutan dari filem Ayat - Ayat Cinta 


tepuk dada , buka hati , tanya iman 

segalanya sudah terang lg bersuluh .

wallahu a ' lam

segala yang baik datangnye daripada Allah S .W . T , dan segala yang kurang adalah kelemahan diri saya sendiri 

ma ' assalamah 

ukhuwah fillah abadan abada 




Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

# k . u . k . u


k . u . k . u !
adkh kita fhm Sunnah Nabi Muhammad S . A . W . berkaitan kuku ..
ade yer n ade yg tak kn ..
so , entry ni just nk share Sunnah Nabi Muhammad S . A . W . berkaitan kuku ..
so , jom usyar !

pernah x kita dgr yg menyimpan sebatang jari kuku yg panjang ni , dosanya sama seperti memelihara sekandang khinzir . so , bygkan jika kesemua jari kita menyimpan kuku yg panjang , bygkanlah dosa yg kita tanggung utk kesemua khinzir tersebut . oleh itu , sesiapa yg ade menyimpan or tersimpan kuku panjang or pendek yg hampir nk panjang , potonglah kuku supaya sentiasa kemas n bersih . renungkanlah yer !

but , utk lebih baik kn jgn la sesekali ada niat utk menyimpan kuku sehingga panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking . bagi org Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang ats apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan utk beristinjak .

so , ni ade satu perkongsian berkenaan dgn 
cara memotong kuku mengikut Sunnah Nabi Muhammad S . A . W .

jom apply dlm life kite yer .. :-)


tertib pemotongan kuku mengikut Sunnah

info tambahan :
1. kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yg terdapat dlm najis manusia , iaitu E - Coli  . kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tgn dgn sabun . oleh itu , sentiasalah berkuku pendek  utk kesihatan dan kebersihan diri sendiri .
2. Nasihat Nabi Muhammad S . A . W . kepada Saidina Ali K . W . J . sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangannya , Nabi Muhammad S . A . W . berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari 
- jari manis
- jari kelingking ( anak jari )
dan jangan memakai pada jari
- jari tengah
- jari telunjuk
Nabi Muhammad S . A . W . melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah S . W . T . iaitu kaum yang derhaka di 
zaman Nabi Lut A . S .

so , utk semua renungkanlah perkongsian ini .
semoga sama - sama kita mendapat keberkatan hidup oleh Allah S . W . T .
Amin .

segala yang baik itu datang daripada Allah S .W . T . , dan segala yang kurang itu adalah datang dari kelemahan saya sendiri .

wallahu a ' lam .



Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

Friday, 9 March 2012

# senyum ! tak perlu kata apa - apa


salam alaik semua .
actually , entry ni tentang senyum .
ade la fakta yg nk dikongsikan ckit ( even x byk ) but ok2 la .. haha
actually senyum ni byk faedah jugak .
so , dlm hidup ni perbanyakkan senyuman yer . haha

' SENYUM ITU SEDEKAH '

so , ni la sdikit fakta mngenai senyuman .
cikidout !

1. Rasulullah S . A . W . bersabda yg bermaksud :
" Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun , walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis ( wajah ceria dan senyuman ) " - Hadis Riwayat Muslim
2. senyum merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman yg dpt merangsang seluruh tubuh melalui sistem saraf otak dan hormon - hormon . apabila kita tersenyum , badan turut ' tersenyum ' dan memperlahankan aliran darah yg melalui sinus ke otak . ini sgt bermanfaat dlm mengelakkan tekanan darah yg tinggi ke otak .
3 . apabila kita tersenyum , kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi .
4. senyuman bukan hanya sekadar reaksi terhadap sesuatu , malah ia juga terlibat dlm penghasilan endorphin yg mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu merasa lebih selesa dgn diri sendiri .
5. ketawa ( berperasaan gembira ) sbyk 100 kali dlm tempoh 24 jam mempunyai manfaat kardiovascular  sama seperti bersenam selama 10 minit . hal ini kerana , apabila kita ketawa , tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat . seterusnya , kedua - dua kadar ini akan turun lebih rendah daripada paras sebelum ketawa .
6. " Tawa Rasulullah S . A . W . hanyalah senyuman " - Riwayat Tirmidzi 
7. kajian yg dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis ' stress ' iaitu stress yg baik dan stress yg tidak baik . senyum dikategorikan sebagai stress yg baik . stress yg tidak baik akn memberi tekanan kpd sistem ketahanan badan . 
8. apabila kita senyum , sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dlm badan akn bertambah selaras dgn pertambahan Gamma - interferon ( protein melawan penyakit ) , sel T ( yg penting utk sistem pertahanan badan ) dan sel B ( yg menghasilkan antibodi utk melawan penyakit ) .
9. senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah , menambahkan kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan .
10. senyuman yg diakhiri dgn ketawa mengaktifkan bahan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung , tekanan darah tinggi , strok , arthritis dan ulser .
11. senyuman dan ketawa adalah senaman yg baik kerana ia membabitkan diafragma , abdomen ,sistem pernafasan , muka , kaki dan otot belakang badan . ia ibarat urutan trhdp organ - organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen , merangsang kedua - dua belah otak dan meningkatkan daya tumpuan belajar . ia juga melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi , membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru .
12. ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus , sekaligus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan . 
13. senyum mampu menjadi penawar kpd penyakit rohani yg kronik . ia juga mampu menyejukkan hati yg sedang marah dan memulakan sebuah ukhuwah .
14. dalam ajaran Islam , senyum mempunyai kedudukan yg setaraf dgn bersedekah . 
Sabda Rasulullah S . A . W : 
" Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah , beramar makruf  dan nahi mungkar yang lakukan untuk saudaranya juga sedekah , dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah " - HR Tirmizi dan Abu Dzar 

ok , ni lah fakta mengenai senyuman dan ketawa .

but , sebelum entry ni diakhiri , ade sedikit lagu untuk semua .
dgr yer ! haha

senyum seindah suria 
yang membawa cahaya 
senyumlah dari hati
duniamu berseri

senyum umpama titian
dalam kehidupan
kau tersenyum , ku tersenyum
kemesraan menguntum

senyum
kepada semua
senyumanmu
amatlah berharga
senyum 
membahagiakan
DENGAN SENYUMAN , TERJALINLAH IKATAN

so , senyum yer kawan2 
senyum x perlu kata apa - apa .. hehehe

life can give us a hundred reasons to cry , but you can give life a thousand reasons to smile





sekian , terima kasih . :-)
ma ' assalamah 
ilal liqo ' 

ukhuwah fillah abadan abada 



Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

Friday, 2 March 2012

# perjuangan terakhir as asasian student


salam alaik .
actually skunk ni bzy la cikit dgn persediaan utk final which is just around the corner .
so , for you all , wish me luck ok .. :-)
skunk ni bzy ckit dgn adenye test two and then bru jejak final .
x sng dduk jgk dibuatnya .
risau carry marks jugak
entah bpe la yg sy dpt ..
insyaAllah , hrp2 dpt mnampung la pointer sy nanti .
Ameen ..

ni la jadual perjuangan terakhir sy sebagai pelajar asasi ..
actually , best jugak jd stdent asasi ni .. haha
even , jiwa sy mcm x menentu kdg2 .. tp okie dokie la .. haha

test two :

MAT 099 - 01 / 03 / 2012
PHY 098 - 05 / 03 / 2012
CHM 096 - 06 / 03 / 2012
CSC 099 - 07 / 03 / 2012

final examination :

BEL 311 - 12 / 03 / 2012
PHY 098 - 14 / 03 / 2012
MAT 099 - 16 / 03 / 2012
CSC 099 - 19 / 03 / 2012
CHM 096 - 21 / 03 / 2012
CTU 087 - 23 / 03 / 2012

huh ! fixed kn schedule exam sy ..
tp nk wt cm ne terpaksa la hdapi dgn sbr , redha n tawakkal 

so , dikesempatan ini jugak la sy nk mintak maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki jikalau ade slh n silap .. maklum la sy hnye mnusia biasa x terlepas dari silap .
maaf zahir dan batin .. haha 
mcm raye la plak .. haha 

ok la , nk chow la sbb letih n nk tido kejap .. haha
actually , dh 2 hari x ckup tido .
so , mlm ni nk cover byk3 ..
utk you all , jgn jeles la yer ..

ok la , time kasih daun keladi coz sudi jenguk entry ni . :-)
ukhuwah fillah abadan abada .

ma'assalamah :-)








insyaAllah :-)

' jangan direnung letihnya usaha , tetapi renunglah manisnya sebuah kejayaan '



Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

Tuesday, 28 February 2012

# memori manis alam asasian


salam ukhuwah semua .
actually , entry ni nice kut sbb nk share la dgn semua tntg trip kali ini .
trip kali ni mmg gempaq and enjoyful sgt2 .
dgn trip ni dptlah kiteorg jalinkan ukhuwah dan silaturrahim antara satu sama lain .
paling penting , melalui trip ni dptlah sy kenal kwn2 dgn lebih dekat .
rupe2 , diorg semua mmg best la .. haha
semua sporting habis ..
next , nk cter la ckit tntg group sy plak iaitu GROUP HITAM ( group 2 ) ..
ketua group ni muiz , dye nice la sbb jlnkan tnggungjwb dgn sbaik mgkin ..
member group sy yg len yg sporting habis iaitu ezzat , zikri , zulhilmi and my bestfriend leyaaa .. haha
unfortunately , kwn bek yg sorg lg x sme group iaitu nuyu .. dye group biru ..
but , x sme group pon kiteorg still together gether ke mana2 shje .. 
aktiviti kt sne mmg happening sgt2 ..
yg pling best ialah rope course sbb sy sakit satu bdn .. 2 yg best .. haha
ktinggian dye 30 meter je .. x de la tggi sgt .. haha ( ckp bsr ) ..
aktiviti len yg ade iaitu treasure hunt , team building and pling penting tournement volleyball antara group ..
best tgk diorg men .. 
sy nk men tp keadaan x mngizinkan .. haha
lastly , sy nk share tentang kjyaan group yg bertanding :
1. GROUP BIRU
2. GROUP PUTIH 
3. GROUP MERAH
4. GROUP HITAM ( group sendirik .. haha )
haha .. yg ke - 4 penting sbb bkn kiteorg kalah tp dpt tempat keempat daripada empat group ( bak kata syazwan .. haha )
anyway , even kalah tp x pe la kiteorg bole enjoy kt sne ..
mng klh adat prtndingn kan ..
so , x de rezeki lg kot .. haha

last but not least , ade ckit candid utk korg tgk ..
even x cntik tp ok la .. haha
tp gmbr ni semua sy curik dari album kwn2 sy ..
( jgn marah yer you all .. :-) )
sharing is caring kn .. haha 



time dinner dgn kngkwn 
hafa , niza , syaera , hanis , arina , leya , nuyu and me ..
but ade sorg lg nani .. dye jg photographer ..
sory yer nani x de skli .. haha


candid time dinner ..
hafa , syaera , hanis , arina , leya , nuyu and me .. :-)


group sendirik .. :-)
group HITAM 
zulhilmi , ezzat , pidot ( pndtg asing ) , leya , zikri , muiz , sir syed and me 
buruk betul gmbr sy .. haha


group MERAH 
nani , lutfi , hanis , ikmal , arina , syazwan , sir syed and akmal 


group PUTIH 
rahman , azim , niza , hafiz , sir syed , hafa and harrif 


group BIRU
nuyu , shahril , pidot , acap , amir , sir syed and syaera 


ni la gmbr yg x seberapa sgt .. haha
syg you all kawan .. :-)
group P2 mmg gempaq ! haha

akhir sekali ,
hrp2 ukhuwah yg terjalin mndpt kberkatan Allah S . W . T .
Ameen ..
ukhuwah fillah abadan abada ..
salam alaik .. :-)

Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

Monday, 20 February 2012

# aurat dalam islam


salam ukhuwah utk semua .
entry ni adlh perkongsian dlm  menjaga aurat kita seharian .
insyaAllah , mudah - mudahan kita mndpt keberkatan dari Allah s . w . t .
Amin

ni ada beberapa artikel utk korg tgk n apply dlm life seharian : 

artikel 1 : dilarang dalam islam


artikel 2 : dituntut dalam islam


sama - sama la kita memuhasabahkan diri kita .
insyaAllah . Amin

ukhuwah fillah abadan abada .

sekian , terima kasih 

salam alaik :-)


Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

Sunday, 19 February 2012

# soleh dan solehah


salam ukhuwah utk semua .
actually , entry ni simple je untuk semua dlm melatih diri utk mnjadi insan yg terbaik utk keluarga , bangsa dan agama .
hrp2 perkongsian ini dpt mningkatkan ukhuwah sesama kita .
insyaAllah .
Amin .

1. mempunyai iman dah aqidah yang sempurna
2. beramal soleh ( mengamalkan perintah Allah s . w . t .  )
( contoh : menunaikan solat , puasa , membelanja wang ke jalan Allah , berpakaian secara islam , bergaul secara islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal 
3. menghormari ibu bapa , guru , orang tua , jiran dan kawan
4. rajin beribadat kpd Allah s . w . t . dan berdoa kpd-Nya
5. mempunyai kesedaran dan tanggungjawab beragama
6. sentiasa berdoa untuk ibu bapa samada yg masih hidup atau telah mninggal dunia
7. memiliki akhlak dan moral yg baik
8. rajin belajar dan membaca serta tekun dlm pekerjaan / pembelajaran dan memiliki sifat tidak putus asa
9. berusaha dan bertawakkal kpd Allah s . w . t .
10. ikhlas iaitu melatih diri melakukan sesuatu tugas dgn ikhlas kerana Allah s . w . t .

insyaAllah . Amin

p / s : hadapi sesuatu dgn senyuman dan tawakkal 

sekian , terima kasih

salam alaik :-)



Sabda Rasulullah s . a . w . :

” اِذَا مَاتَ ابْنِ آدَمَ اِنْقَطَعَ عَمَلُهُ اِلاَّ مِنْ ثَلاَثٍ :

صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُوْلَهُ “.

maksudnya : 

" Apabila telah mati seorang anak Adam , maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara , iaitu : Sedekah jariah , Ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakan kepadanya .




Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

# seindah madah , semanis bicara


segala puji bg Allah s . w . t . dpt lg kita bertemu .
seindah madah sy tuturkan untuk semua .
actually , sy bru nk bljr mendalami hidup berbelogging . hehe
mklum la bdk2 bru bljr nk berbelogging .
so , tunjuk ajr korg semua sgt2 sy perlukan .

oleh sbb ni first trial sy , sy x nk ckp byk sgt .
sbb still dlm tempoh percubaan . hehe

lastly , salam perkenalan utk semua .
nice to meet you all .

salam alaik . :-)

Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]