Tuesday, 28 February 2012

# memori manis alam asasian


salam ukhuwah semua .
actually , entry ni nice kut sbb nk share la dgn semua tntg trip kali ini .
trip kali ni mmg gempaq and enjoyful sgt2 .
dgn trip ni dptlah kiteorg jalinkan ukhuwah dan silaturrahim antara satu sama lain .
paling penting , melalui trip ni dptlah sy kenal kwn2 dgn lebih dekat .
rupe2 , diorg semua mmg best la .. haha
semua sporting habis ..
next , nk cter la ckit tntg group sy plak iaitu GROUP HITAM ( group 2 ) ..
ketua group ni muiz , dye nice la sbb jlnkan tnggungjwb dgn sbaik mgkin ..
member group sy yg len yg sporting habis iaitu ezzat , zikri , zulhilmi and my bestfriend leyaaa .. haha
unfortunately , kwn bek yg sorg lg x sme group iaitu nuyu .. dye group biru ..
but , x sme group pon kiteorg still together gether ke mana2 shje .. 
aktiviti kt sne mmg happening sgt2 ..
yg pling best ialah rope course sbb sy sakit satu bdn .. 2 yg best .. haha
ktinggian dye 30 meter je .. x de la tggi sgt .. haha ( ckp bsr ) ..
aktiviti len yg ade iaitu treasure hunt , team building and pling penting tournement volleyball antara group ..
best tgk diorg men .. 
sy nk men tp keadaan x mngizinkan .. haha
lastly , sy nk share tentang kjyaan group yg bertanding :
1. GROUP BIRU
2. GROUP PUTIH 
3. GROUP MERAH
4. GROUP HITAM ( group sendirik .. haha )
haha .. yg ke - 4 penting sbb bkn kiteorg kalah tp dpt tempat keempat daripada empat group ( bak kata syazwan .. haha )
anyway , even kalah tp x pe la kiteorg bole enjoy kt sne ..
mng klh adat prtndingn kan ..
so , x de rezeki lg kot .. haha

last but not least , ade ckit candid utk korg tgk ..
even x cntik tp ok la .. haha
tp gmbr ni semua sy curik dari album kwn2 sy ..
( jgn marah yer you all .. :-) )
sharing is caring kn .. haha 



time dinner dgn kngkwn 
hafa , niza , syaera , hanis , arina , leya , nuyu and me ..
but ade sorg lg nani .. dye jg photographer ..
sory yer nani x de skli .. haha


candid time dinner ..
hafa , syaera , hanis , arina , leya , nuyu and me .. :-)


group sendirik .. :-)
group HITAM 
zulhilmi , ezzat , pidot ( pndtg asing ) , leya , zikri , muiz , sir syed and me 
buruk betul gmbr sy .. haha


group MERAH 
nani , lutfi , hanis , ikmal , arina , syazwan , sir syed and akmal 


group PUTIH 
rahman , azim , niza , hafiz , sir syed , hafa and harrif 


group BIRU
nuyu , shahril , pidot , acap , amir , sir syed and syaera 


ni la gmbr yg x seberapa sgt .. haha
syg you all kawan .. :-)
group P2 mmg gempaq ! haha

akhir sekali ,
hrp2 ukhuwah yg terjalin mndpt kberkatan Allah S . W . T .
Ameen ..
ukhuwah fillah abadan abada ..
salam alaik .. :-)

Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

Monday, 20 February 2012

# aurat dalam islam


salam ukhuwah utk semua .
entry ni adlh perkongsian dlm  menjaga aurat kita seharian .
insyaAllah , mudah - mudahan kita mndpt keberkatan dari Allah s . w . t .
Amin

ni ada beberapa artikel utk korg tgk n apply dlm life seharian : 

artikel 1 : dilarang dalam islam


artikel 2 : dituntut dalam islam


sama - sama la kita memuhasabahkan diri kita .
insyaAllah . Amin

ukhuwah fillah abadan abada .

sekian , terima kasih 

salam alaik :-)


Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

Sunday, 19 February 2012

# soleh dan solehah


salam ukhuwah utk semua .
actually , entry ni simple je untuk semua dlm melatih diri utk mnjadi insan yg terbaik utk keluarga , bangsa dan agama .
hrp2 perkongsian ini dpt mningkatkan ukhuwah sesama kita .
insyaAllah .
Amin .

1. mempunyai iman dah aqidah yang sempurna
2. beramal soleh ( mengamalkan perintah Allah s . w . t .  )
( contoh : menunaikan solat , puasa , membelanja wang ke jalan Allah , berpakaian secara islam , bergaul secara islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal 
3. menghormari ibu bapa , guru , orang tua , jiran dan kawan
4. rajin beribadat kpd Allah s . w . t . dan berdoa kpd-Nya
5. mempunyai kesedaran dan tanggungjawab beragama
6. sentiasa berdoa untuk ibu bapa samada yg masih hidup atau telah mninggal dunia
7. memiliki akhlak dan moral yg baik
8. rajin belajar dan membaca serta tekun dlm pekerjaan / pembelajaran dan memiliki sifat tidak putus asa
9. berusaha dan bertawakkal kpd Allah s . w . t .
10. ikhlas iaitu melatih diri melakukan sesuatu tugas dgn ikhlas kerana Allah s . w . t .

insyaAllah . Amin

p / s : hadapi sesuatu dgn senyuman dan tawakkal 

sekian , terima kasih

salam alaik :-)



Sabda Rasulullah s . a . w . :

” اِذَا مَاتَ ابْنِ آدَمَ اِنْقَطَعَ عَمَلُهُ اِلاَّ مِنْ ثَلاَثٍ :

صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُوْلَهُ “.

maksudnya : 

" Apabila telah mati seorang anak Adam , maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara , iaitu : Sedekah jariah , Ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakan kepadanya .




Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]

# seindah madah , semanis bicara


segala puji bg Allah s . w . t . dpt lg kita bertemu .
seindah madah sy tuturkan untuk semua .
actually , sy bru nk bljr mendalami hidup berbelogging . hehe
mklum la bdk2 bru bljr nk berbelogging .
so , tunjuk ajr korg semua sgt2 sy perlukan .

oleh sbb ni first trial sy , sy x nk ckp byk sgt .
sbb still dlm tempoh percubaan . hehe

lastly , salam perkenalan utk semua .
nice to meet you all .

salam alaik . :-)

Terima Kasih kerana Membaca entry Missue =]